witamia A - ma pozytywny wpływ na wzrok. chroni przed tzw. kurzą ślepotą, czyli problemami
z widzeniem po zmroku, można ją znaleźć w takich produktach jak:masło, wątroba, jaja, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynia, marchewka;
witaminy z grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego - łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną: orzechy, fasola, jajka i nabiał, drób, mleko sojowe, ryby, wątróbka, szpinak;
witamina C - wzmacnia odporność, zapobiega procesom starzenia (także skóry), poprawia pracę układu krążenia, działa przeciwnowotworowo: owoce cytrusowe, natka pietruszki, aronia, porzeczka, dzika róża;
witamina D - wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i zębów, wspomaga pracę mięśni: ryby morskie, mleko, jaja kurze.
witamina E - witamina młodości, przeciwdziała starzeniu: orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, migdały;